🎵 Hartritmestoornissen en… muziek? 🎵
Afgelopen dinsdag sprak ik tijdens de Hartweek in het Catharina Ziekenhuis. Het thema was “Ritmestoornissen Ontrafeld”. En om dat thema dan vanuit een ander perspectief te bekijken, is best een leuke opdracht!
Ritmestoornissen in muziek zijn niet per definitie een probleem. Het zijn namelijk juist de ‘dissonanten’ (botsende tonen en/of afwijkende ritmes) die zorgen voor kippenvel bij de luisteraar. Maar hoe ga je om met onverwachte tonen, die uit de maat gespeeld worden? En hoe voorkom je dat ritmestoornissen leiden tot een instabiel tempo? Het vraagt van musici dat ze continu scherp luisteren, aanvoelen en al dan niet meebewegen. En om goed te kunnen luisteren zul je soms stil moeten staan bij wat je hoort, in plaats van je eigen partij stug blijven doorspelen, zonder goede afstemming.
Dat is precies wat ik de zorgprofessionals in de zaal mee wilde geven. De druk in ziekenhuizen om altijd maar te versnellen is enorm, maar juist vertragen, en écht luisteren naar de patiënt, is van levensbelang.
We gingen zelfs een stap verder: iedereen zong mee! Ongemakkelijk in het begin, maar uiteindelijk zorgde het voor een bijzondere verbinding. Want wanneer je samen zingt, adem je synchroon, beweeg je in hetzelfde ritme. Dat is afstemmen op z’n best. ✨
Of het nou in muziek is of op de hartafdeling: alles begint met luisteren, vertragen, en een beetje ongemak omarmen. Want juist daar ligt de sleutel tot harmonie. 🎶
Waar stem jij vandaag beter op af? 👂❤️
Met dank aan deSpreker.nl